STAŻE DLA STUDENTÓW/EK KIERUNKU DIETETYKA, FIZJOTERAPIA I KOSMETOLOGIA
Krakowska Wyższa Szkoła Promocji Zdrowia od 1 stycznia 2018 r. rozpoczęła realizację projektu „Staże dla studentów/ek kierunku dietetyka, fizjoterapia i kosmetologia”.
Przedsięwzięcie to współfinansowane jest przez Unię Europejską w ramach Działania 3.1. Kompetencje w szkolnictwie wyższym Programu Operacyjnego Wiedza Edukacja Rozwój na lata 2014-2020.
Głównym celem projektu jest podniesienie kompetencji zawodowych Studentów KWSPZ kierunku Dietetyka, Fizjoterapia i Kosmetologia – I stopnia (II i III rok) studiów stacjonarnych, odpowiadającym potrzebom gospodarki, rynku pracy i społeczeństwa, poprzez udział w stażach.
Wartość projektu: 1422 100,80 zł, z czego dofinansowanie z Funduszy Europejskich wynosi 1 198 546,55 zł, a wkład własny wynosi 42 663,03 zł.
Projekt obejmie swoim wsparciem 120 osób z czego 103 kobiety i 17 mężczyzn.
- Dietetyka: 28 osób – 25 kobiet i 3 mężczyzn
- Fizjoterapia – 37 osób – 23 kobiety i 14 mężczyzn
- Kosmetologia – 55 kobiet
Wiek uczestników/czek: 21-27 lat, osoby niezatrudnione
Staże organizowane będą w dwóch edycjach:
- Lipiec – wrzesień 2018
- Lipiec – wrzesień 2019
Wymiar stażu to 360 godzin zadań stażowych w okresie 9 tygodni po 40 godzin w tygodniu.
W ramach stażu każdy uczestnik/czka otrzyma wynagrodzenie 18 zł brutto za godzinę.
Projekt obejmuje dofinansowaniem ubezpieczenie stażysty/ki, niezbędne badania lekarskie, koszty komunikacji miejskiej, a w przypadku stażu odbywającego się poza miejscem zamieszkania studenta/ki – sfinansowany zostanie dojazd w obie strony i zakwaterowanie na czas stażu.
Staże organizowane są w placówkach pod opieką mentora w grupach minimum 12 osobowych.
Zakres przedmiotowy stażu będzie związany bezpośrednio z efektami kształcenia na kierunkach Dietetyka, Fizjoterapia i Kosmetologia i zapewni ich praktyczne wykorzystanie w toku zadań wykonywanych na stażu.
Praktycznymi efektami staży będą niżej wymienione umiejętności:
Kosmetologia:
Uczestnicy stażu zdobędą umiejętności prawidłowego wykonywania zabiegów kosmetycznych, pielęgnacyjnych, upiększających i leczniczych z uwzględnieniem wskazań i przeciwskazań.
Dietetyka:
Uczestnicy stażu zdobędą umiejętności oceny sposobu żywienia i stanu odżywiania, planowania żywienia dla osób zdrowych, kobiet w ciąży i karmiących oraz sportowców, odpowiedniego doboru produktów i technologii przygotowania potraw, a także opracowania stosownej do sytuacji klinicznej interwencji żywieniowej, kontroli jakości produktów i warunków ich przechowywania zgodnie z zasadami HACCP, a także edukacji żywieniowej, promocji zdrowia i profilaktyki.
Fizjoterapia:
Uczestnicy stażu zdobędą kompetencje badania i postawienia diagnozy funkcjonalnej, prognozowania, programowania i realizacji programu fizjoterapeutycznego oraz ewaluacji po jego zakończeniu.