Kierunek: Kosmetologia
Harmonogram rekrutacji
- Data rozpoczęcia procedury rekrutacyjnej – 4 kwietnia 2022r.
- Data zakończenia procedury rekrutacyjnej – 26 września 2022r.
Kryteria kwalifikacji i zasady przyjęć
Warunkiem przyjęcia jest posiadanie dyplomu ukończenia studiów I stopnia, na kierunku Kosmetologia i pokrewnych.
O przyjęciu decyduje kolejność zgłoszeń kandydatów w ramach limitów przyjęć oraz złożenie w terminie, określonym w harmonogramie rekrutacji następujących dokumentów:
- podanie o przyjęcie na studia (rejestracja w systemie e-rejestracja, wydruk podania),
- kserokopia oryginału lub odpisu dyplomu ukończenia studiów I stopnia na kierunku Kosmetologia – oryginał lub odpis do wglądu w dniu składania dokumentów,
- kserokopia oryginału lub odpisu świadectwa dojrzałości – oryginał lub odpis do wglądu w dniu składania dokumentów,
- 2 aktualne, kolorowe fotografie kandydata (zgodne z wymaganiami stosowanymi przy wydawaniu dowodów osobistych),
- zaświadczenie lekarskie od lekarza medycyny pracy stwierdzające brak przeciwwskazań do podjęcia nauki w KWSPZ na danym kierunku studiów,
- oryginał dowodu osobistego do wglądu w dniu składania dokumentów,
- kserokopia dowodu wpłaty wpisowego – oryginał do wglądu w dniu składania dokumentów,
- umowa o świadczenie nauki – podpisywana ze strony Uczelni w dniu wydania decyzji o przyjęciu.
Organ podejmujący decyzje w sprawie przyjęcia na studia
Kierownik podstawowej jednostki organizacyjnej – Dziekan Wydziału Promocji Zdrowia
Dodatkowe zasady rekrutacji dla studentów kierunków pokrewnych do kierunku Kosmetologia
Na studia II stopnia, kierunku Kosmetologia mogą zostać przyjęci kandydaci posiadający dyplom ukończenia studiów I stopnia kierunków pokrewnych do kierunku Kosmetologia.
Obowiązują wówczas dodatkowe zasady rekrutacji:
- Powołana przez Rektora KWSPZ Komisja weryfikuje dyplom ukończenia studiów I stopnia i określa czy ukończony kierunek studiów jest kierunkiem pokrewnym. Za kierunki pokrewne uznaje się te, które wchodzą w obszar nauk medycznych, nauk o zdrowiu oraz nauk o kulturze fizycznej. W wyjątkowych przypadkach zakwalifikowany może zostać kandydat po kierunku innym niż pokrewne, na podstawie indywidualnej decyzji Rektora Krakowskiej Wyższej Szkoły Promocji Zdrowia.
- W celu wyrównania efektów kształcenia z I stopnia kandydat zobowiązany jest do realizacji w trakcie studiów (w trakcie pierwszego semestru) modułów tzw. Wyrównujących, zawierających treści, które kandydat powinien znać, aby uczestniczyć w realizacji zajęć dydaktycznych na II stopniu. Moduły zostaną ustalone przez Komisję.
Realizacja i zaliczenie modułów obędzie się w trakcie semestru pierwszego – w trybie indywidualnym. Nad realizacją i zaliczeniem powyższych modułów będą czuwali poszczególni opiekunowie modułów wyznaczeni przez Dziekana. - Komisja przeprowadzi z kandydatami rozmowę kwalifikacyjną i określi tryb realizacji oraz formę zaliczenia proponowanych modułów.
- Po zaakceptowaniu dodatkowych warunków rozpoczęcia studiów przez kandydata, Komisja sporządzi odpowiedni protokół i skieruje wniosek do Rektora o przyjęcie na studia II stopnia.
Kierunek: Dietetyka i ekologiczna żywność
Harmonogram rekrutacji
- Data rozpoczęcia procedury rekrutacyjnej – 4 kwietnia 2022r.
- Data zakończenia procedury rekrutacyjnej – 26 września 2022r.
Kryteria kwalifikacji i zasady przyjęć
Warunkiem przyjęcia jest posiadanie dyplomu ukończenia studiów I stopnia na kierunku Dietetyka, Technologia żywności.
O przyjęciu decyduje kolejność zgłoszeń kandydatów w ramach limitów przyjęć oraz złożenie w terminie, określonym w harmonogramie rekrutacji następujących dokumentów:
- podanie o przyjęcie na studia (rejestracja w systemie e-rejestracja, wydruk podania),
- kserokopia oryginału lub odpisu dyplomu ukończenia studiów I stopnia na kierunkach Dietetyka, Technologia żywności – oryginał lub odpis do wglądu w dniu składania dokumentów,
- kserokopia oryginału lub odpisu świadectwa dojrzałości – oryginał lub odpis do wglądu w dniu składania dokumentów,
- 2 aktualne fotografie kandydata (zgodne z wymaganiami stosowanymi przy wydawaniu dowodów osobistych),
- zaświadczenie lekarskie od lekarza medycyny pracy stwierdzające brak przeciwwskazań do podjęcia nauki w KWSPZ na danym kierunku studiów,
- oryginał dowodu osobistego do wglądu w dniu składania dokumentów,
- kserokopia dowodu wpłaty wpisowego – oryginał do wglądu w dniu składania dokumentów,
- umowa o świadczenie nauki – podpisywana ze strony Uczelni w dniu wydania decyzji o przyjęciu.
Organ podejmujący decyzje w sprawie przyjęcia na studia
Kierownik podstawowej jednostki organizacyjnej – Dziekan Wydziału Promocji Zdrowia
Dodatkowe zasady rekrutacji dla studentów kierunków pokrewnych do kierunku Dietetyka oraz Technologia żywności
Na studia II stopnia, kierunku Dietetyka i ekologiczna żywność mogą zostać przyjęci kandydaci posiadający dyplom ukończenia studiów I stopnia kierunków pokrewnych do kierunku Dietetyka oraz Technologia żywności.
Obowiązują wówczas dodatkowe zasady rekrutacji:
- Powołana przez Rektora KWSPZ Komisja weryfikuje dyplom ukończenia studiów I stopnia i określa, czy ukończony kierunek studiów jest kierunkiem pokrewnym. Za kierunki pokrewne uznaje się te, które wchodzą w obszar nauk medycznych, nauk o zdrowiu oraz nauk o kulturze fizycznej. W wyjątkowych przypadkach zakwalifikowany może zostać kandydat po kierunku innym niż pokrewne, na podstawie indywidualnej decyzji Rektora Krakowskiej Wyższej Szkoły Promocji Zdrowia.
- W celu wyrównania efektów kształcenia z I stopnia kandydat zobowiązany jest do realizacji w trakcie studiów (w trakcie pierwszego semestru) czterech modułów tzw. wyrównujących zawierających treści, które kandydat powinien znać aby uczestniczyć w realizacji zajęć dydaktycznych na II stopniu:
Moduł I – Żywienie i podstawy dietetyki – opiekun modułu: dr inż. Mirosław Pysz
- Żywienie człowieka
- Dietetyka pediatryczna
- Chemia żywności
Moduł II – Technologia żywności i towaroznawstwo – opiekun modułu: dr inż. Anna Matusz Mirlak
- Technologia żywności i potraw
- Towaroznawstwo żywności
- Analiza i ocena jakości żywienia
Moduł III – Edukacja żywieniowa i higiena – opiekun modułu: dr Bożena Makowska
- Higiena
- Edukacja żywieniowa
- Dietoprofilaktyka chorób żywieniowych
Moduł IV – Żywienie w poszczególnych jednostkach chorobowych – opiekun modułu: dr Jadwiga Piotrowicz
- Kliniczny zarys chorób
- Farmakologia i farmakoterapia żywieniowa oraz interakcja leków z żywnością
- Żywienie w gastroenterologii
- Żywienie osób starszych
- Żywienie w chorobach nerek
- Żywienie w sporcie
- Żywienie w chorobach metabolicznych
- Toksykologia
PRAKTYKA – Praktyka szpitalna – 100 godz.
Realizacja i zaliczenie modułów obędzie się w trakcie semestru pierwszego – w trybie indywidualnym. Nad realizacją i zaliczeniem powyższych modułów będą czuwali poszczególni opiekunowie wyznaczeni przez Dziekana. Realizacja modułu Praktyka szpitalna odbędzie się w ciągu I roku.
- Komisja przeprowadzi z kandydatami rozmowę kwalifikacyjną i określi tryb realizacji i formę zaliczenia proponowanych modułów.
- Po zaakceptowaniu dodatkowych warunków rozpoczęcia studiów przez kandydata, Komisja sporządzi odpowiedni protokół i skieruje wniosek do Rektora o przyjęcie na studia II stopnia.