Dietetyka

studia podyplomowe

Zarejestruj się teraz

 

dietetyka_podyplomowe

Studia podyplomowe z zakresu Dietetyki mają na celu przekazanie słuchaczom wiedzy w zakresie:

  • oceny sposobu żywienia i stanu odżywienia ludzi zdrowych i chorych
  • bezpieczeństwa żywności oraz sposobów zapobiegania zagrożeniom związanym z nieodpowiednią jakością żywności

We współczesnym świecie problem żywienia człowieka nabiera coraz większego znaczenia. Niewłaściwe odżywianie, złe nawyki żywieniowe (których konsekwencją jest nadwaga i otyłość, ale także niedożywienie) mają znaczący wpływ na wzrost cywilizacyjnych chorób żywieniowo zależnych. Dla ludzi zdrowych prawidłowe żywienie jest istotnym elementem profilaktyki zdrowotnej, w chorobie odgrywa istotną rolę wspomagając leczenie farmakologiczne. Żywienie człowieka wybiega daleko poza przyjęte tradycyjnie kształty, w związku z tym absolwent studiów podyplomowych posiądzie teoretyczne i praktyczne umiejętności o interdyscyplinarnym charakterze.

Poszerzenie kwalifikacji  w zakresie
  • oceny sposobu żywienia i stanu odżywienia ludzi zdrowych i chorych
  • bezpieczeństwa żywności oraz sposobów zapobiegania zagrożeniom związanym z nieodpowiednią jakością żywności
  • planowania żywienia i technologii przygotowywania potraw
  • nadzoru nad zakładami żywienia zbiorowego
  • profilaktyki chorób żywieniowo – zależnych
  • wykorzystania metod i zasad edukacji żywieniowej w pracy z pacjentami (klientami) na poziomie indywidualnym i zbiorowym.
Obszar działalności zawodowej
  • publiczne i niepubliczne zakłady opieki zdrowotnej
  • zakłady żywienia zbiorowego
  • organizacje konsumenckie
  • placówki sportowe i turystyczno – rekreacyjne
  • placówki oświatowe kształcące w zakresie nauk o żywności i żywieniu
  • własna działalność gospodarcza w zakresie poradnictwa dietetycznego
  • instytuty naukowo-badawcze
  • ośrodki badawczo-rozwojowe.
Studia skierowane są do absolwentów
Słuchaczami studiów podyplomowych z zakresu Dietetyka mogą być osoby legitymujące się dyplomem ukończenia studiów wyższych, w szczególności na kierunku: Dietetyka, Technologia Żywności, Turystyka i Rekreacja, Wychowanie Fizyczne.
Program studiów

Program studiów został przygotowany w oparciu o wieloletnie doświadczenie dydaktyczne i zawodowe specjalistów z zakresu dietetyki – żywienia indywidualnego i zbiorowego zdrowego i chorego człowieka.

Nauka trwa 2 semestry.

Słuchacze otrzymują Świadectwo Ukończenia Studiów Podyplomowych w zakresie Dietetyki zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Nauki i Szkolnictwa Wyższego z dnia 12 września 2018 r. w sprawie dokumentów wydawanych w związku z przebiegiem lub ukończeniem studiów podyplomowych i kształcenia specjalistycznego (Dz.U. z 2018r., poz. 1791).

Wymagane dokumenty

Warunkiem przyjęcia na studia podyplomowe jest złożenie następujących dokumentów:

  • podanie o przyjęcie na studia (rejestracja w systemie e-rekrut, wydruk podania)
  • aktualna fotografia kandydata (zgodne z wymaganiami stosowanymi przy wydawaniu dowodów osobistych)
  • kserokopia oryginału lub odpisu dyplomu ukończenia studiów wyższych z uwzględnieniem szczegółowych zasad rekrutacji na poszczególne kierunki (oryginał lub odpis do wglądu w dniu składania dokumentów)
  • oryginał dowodu osobistego do wglądu w dniu składania dokumentów,
  • kserokopia dowodu wpłaty wpisowego – oryginał do wglądu w dniu składania dokumentów
  • umowa o oświadczenie nauki (podpisywana po złożeniu wszystkich dokumentów)
Czas i miejsce składania dokumentów
Dokumenty można składać w Dziekanacie KWSPZ – Kraków, AL. A. Grottgera 1.
Zapraszamy od poniedziałku do piątku, w godzinach 8:00-16:00 oraz soboty w godzinach 8:00-14:00.

ILOŚĆ MIEJSC JEST OGRANICZONA
Informacje szczegółowe: sekretariat@kwspz.pl
tel: 012 423 38 40 wew. 331, 332, 333, 334, 337

Zarejestruj się